Rusya-Ukrayna savaşında korkutan iddia: Putin nükleer başlık fırlatan füzeyi o bölgeye yolladı!

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, bir yandan Ukrayna’nın güneydeki Herson kentinde referandum düzenlerken, bir yandan da Ukrayna sınırının 65 kilometre yakınına nükleer savaş başlıklarını ateşleme kapasitesine sahip mobil füze rampaları konuşlandırdığı iddia edildi.

Bu mobil sistemin yollayabileceği iki balistik füzesinin 500 kilometreye yakın bir menzili olduğu biliniyor. Sovyetler döneminde kullanılan Scud füzelerinin yerini alan bu İskender füzelerinin SS-26 kod adıyla tanındığı bildirildi.

Mobil sistemin iki balistik füzesi yaklaşık 500 kilometre menzile sahip ve konvansiyonel veya nükleer savaş başlıkları taşıyabiliyor

İLK OLARAK 2008’DE GÜRCİSTAN’DA KULLANDILAR

İlk olarak 2008 yılında Gürcistan’daki savaşta kullanılan İskender füzeleri, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’ne (CSIS) göre, alçak bir yörüngede uçarak ve uçuşta 2-5 metre hassasiyetle 500 km’ye kadar olan hedefleri vurmak için manevra yaparak savunma sistemlerini yanıltıyor.

Ukrayna ordusu, Putin’in İskender-M mobil füze rampalarını Ukrayna sınırının 65 kilometre yakınına yerleştirdiğini söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri günlük yaptığı bilgilendirmede “Düşman, ek birimler transfer Belgorod bölgesindeki asker sayısını artırdı” dedi.

HEDEF HERSON MU?

Belgorod, Ukrayna sınırının kuzeyinde yer alıyor. Bu şehrin Karadeniz’e ve Herson’a yakınlığı ise dikkat çekici. Rusya’nın Herson’da yaşanacak bir patlama ve sonrasındaki kaosla referandumdan galip çıkmayı planlaması muhtemel.

Rusya daha önce Kırım’ın Rusya’ya katılımı konusunda hileli bir oylama yaptı ve Kırım’ı ilhak etti. Referandumda oyların yüzde 97’sinin Rusya lehine olduğunu gösteren sonuç, ABD veya AB tarafından tanınmadı.

16 Nisan 2022’de Harkov yakınlarında düşürülen bir Rus helikopterinin enkazı

Şehir, işgalden sonra Rus birliklerine düşen ilk yerleşim yerlerinden biriydi. Ukrayna, Rusya’nın Kırım’a bir kara köprüsü kurmayı planladığı Herson’da benzer bir hamle planladığını söyledi.

KAOSTAN ZAFER ÇIKARMAYI UMUYOR

Ukrayna Savunma Bakanlığı “Rusya, güneydeki Herson kentinde işgalini haklı çıkarmayı amaçlayan aşamalı bir referandum planlıyor. Bu şehir, Rusya’nın Kırım’a bir kara köprüsü kurma ve güney Ukrayna’ya hakim olma hedefinin anahtarıdır.” açıklamasını yaptı.

Şimdi ise en büyük korku Rusya’nın nükleer başlıklı füzelerle bu şehre saldırıp sonrasında yaşanacak kaostan referandum galibiyetiyle çıkması. Bu gerçekleşirse, Rusya’nın Donbass ve Karadeniz’e Ukrayna üzerinden erişimi gibi hedeflerini gerçekleştirmesi için önündeki engeller azalmış olacak.

Putin, bir kez daha, tıpkı Kırım’da yaptığı gibi referandumdan medet umuyor

Dün açıklanan son rakamlara göre Rusya’nın Ukrayna’daki askeri kayıpları 21 bin birliğe ulaşmış durumda. Ukrayna Kara Kuvvetleri’nin yayınladığı rakamlar Rusya’nın bölgede 21 bin 800 askerini kaybettiğini gösteriyor.

DAHA FAZLA KAYIP VERMEK İSTEMİYOR

Rusya’nın askeri alt yapısı, zırhlı araçları ve mühimmatları da oldukça büyük yaralar almış durumda. Savaşın patlak verdiği 24 Şubat günü Rusya’nın kara güçleri 280 bin tam zamanlı profesyonel askerden, Ukrayna’nınki ise yaklaşık 126 bin askerden oluşuyordu.

Rusya’ya ait bir zırhlı askeri araç çamurlu Ukrayna topraklarında zorlukla ilerlerken…

Ukrayna’yı çokça hafife aldığı açık olan Putin’in savaşı daha fazla kayıp vermeden bitirmek için nükleer seçeneğe yönelmek istiyor olduğu ve bu planı için de Herson şehrinde karar kılmış olması korkuları büyük oranda artırdı…

scroll to top