Azovstal esirleri için takas hazırlığı

Azovstal demir-çelik fabrikasında direnişi sürdüren 531 kişilik son Ukrayna birliğinin de teslim olmasıyla Karadeniz kıyısındaki stratejik liman kenti Mariupol’ün hâkimiyetini ele geçiren Rusya, esir takasına hazırlanıyor. Geçen cuma silah bırakan son grupla birlikte çelik fabrikasının tünellerinde direnen 2439 Ukrayna askerinin tamamı teslim olmuş oldu. Daha önce Rusya, silah bırakanların can güvenliğinin sağlanacağı ve yaralıların tedavi edileceği sözünü vermişti. Esir askerler halihazırda Rus yanlısı ayrılıkçıların elindeki Donbas bölgesinde tutuluyor.

NİSANDA YAKALANMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, fabrikadaki direnişçileri “ulusal kahramanlar” olarak nitelemiş ve hayatta kalmaları için teslim olmalarını istemişti. Dışarıdan cephane ve yiyecek yardımı alamayan tünellerdeki askerlerin güç durumda olduğu biliniyordu. Takas için taraflar arasında görüşmeler devam ederken, Rusya’nın müzakere heyetinde yer alan Leonid Slutsky, esir askerlere karşılık Rus yanlısı Ukraynalı siyasetçi Viktor Medvedçuk’un istenebileceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Medvedçuk’un kızının vaftiz babası. 67 yaşındaki Rus yanlısı Medvedçuk, Ukrayna’nın en zengin kişilerinden. İşgalden önce ev hapsine atılan Viktor Medvedçuk, savaşın hemen başında kaçmayı başarmış, geçen nisanda ise Ukrayna ordusu tarafından başkent Kiev yakınlarında yakalanmıştı.

KIRIM’A KARA BAĞLANTISI

Azovstal’ın düşmesinin ardından Rusya, liman kenti Mariupol’ün kontrolünü tamamen sağladıklarını açıkladı. Haftalar süren uzun kuşatma sonrası gelen zafer ile Rusya, 2014’te ilhak ettiği Kırım yarımadasına kara bağlantısını kurmuş oldu. Rus ordusu şimdi birlikte Donbas bölgesini oluşturan Lugansk ve Donetsk’te kalan şehirlerin kontrolü için saldırıları yoğunlaştırırken, Leonid Slutsky tıpkı Kırım’da olduğu gibi buralarda da siyasi geleceğe halkın kendisinin karar vermesi gerektiğini söyledi. 2014’te önce Kırım’ı işgal ederek yarımadaya asker yığan Rusya, ardından Birleşmiş Milletler’in geçersiz saydığı bir referandumla burayı ilhak etmişti.

MAHKEME KARARI ZORA SOKABİLİR

Rusya’nın müzakere heyetinde yer alan Leonid Slutsky, esirlerin Viktor Medvedçuk’la takas edilmeleri yerine mahkemeye çıkarılarak yargılanabileceklerini de kaydetti. Ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk’te konuşan Slutsky, fabrikadan çıkan askerlerin çoğunun aşırı sağcı gruplarla ilişkilendirilen Azov Taburu üyesi olduğunu iddia etti. Moskova, Ukrayna silahlı kuvvetlerine entegre olmuş paramiliter örgüt olan Azov Taburu’nu “Nazi” olmakla suçluyor. Rusya Yüksek Mahkemesi’nin 26 Mayıs’ta Azov Taburu’nu “terör örgütü” ilan etmesi beklenirken, bunun mahkûm takasını zorlaştırmasından endişe ediliyor.

scroll to top