Tahıl koridoru için imzalar İstanbul’da atıldı

Son dakika haberi!

Ukrayna savaşıyla birlikte başlayan tahıl krizinde düğüm çözüldü.

Tahılın ukraynadan sevkiyatını sağlayacak anlaşma Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesindeki anlaşmayı Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve imza törenine tanıklık eden BM adına Genel Sekreter Antonio Guterres imzaladı.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri 14 Temmuz’da İstanbul’da bir araya gelmişti.

Tören öncesi konuşma yapan Erdoğan şunları söyledi:

“Tüm dünyayı uzun süredir meşgul eden küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Üzerinde mutabakata varılan metinle dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız.

Bu adımla sıcak hava dalgası ve kuraklığının yaratabileceği sorunlarda ortaya çıkabilecek fiyat artışını dizginleyecektir.

Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz’den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız.

Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi.

Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi, İstanbul’da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir.

Rusya ve Ukrayna tarafıyla İstanbul’da atmakta olduğumuz bu müşterek adımın barışa yönelik umutları canlandıracak yeni bir dönüm noktası olmasını diliyorum.”

Bugün Türkiye’nin desteğiyle imzalanan anlaşmayla Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın serbest bırakılması hedefleniyor. 

Öncesinde söz alan Guterres ise, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması’nın imzalanmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bugün Karadeniz’de rahatlama işareti ve dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir umut ışığı var” dedi.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden Guterres, “(Tahıl koridoru anlaşması) Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres’in konuşma yaptığı törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak ve ilgili ülkelerin temsilcileri katıldı.

scroll to top