Moskova’daki kritik görüşme sonrası Türk gemisine koridor açtılar

Karadeniz’de “tahıl koridoru” kurulması için Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasında kurulan ‘kırmızı hat’ diplomasisi kapsamında ilk görüşme önceki gün Türk ve Rus askeri heyetleri arasında Moskova’da yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı, Türk ve Rus generaller başkanlığındaki heyetlerin görüşmesinden ilk somut sonucun alındığını da duyurdu. Bakanlığın bilgilendirmesine göre Moskova toplantısının bitiminden birkaç saat sonra günlerdir Mariupol’de bekleyen Türk kuru yük gemisi limandan ayrıldı. “Azov Concord” isimli Türk gemisi, Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolüne geçen Mariupol’den ayrılan ilk yabancı gemi oldu.

‘YAPICI VE OLUMLU GEÇTİ’

Bakanlık açıklamasına göre Türk askeri heyeti önceki gün görüşmelerde bulunmak için Moskova’ya gitti. “Yapıcı ve oldukça olumlu havada” geçtiği bildirilen toplantıda ağırlıklı olarak tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesi ele alındı. Toplantıda gıda krizini önleyebilmek için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmelerin devam ettirilmesi anlayışında mutabık kalındı. Bu kapsamda Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmelerin ardından gelecek haftalarda Türkiye’de bir toplantının da yapılması bekleniyor.

KOCA YUSUFLAR DA GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantıda ayrıca Borispol Havalimanı’nda kalan TSK’ya ait ‘Koca Yusuf’ diye anılan iki adet A-400M ağır nakliye uçağının Türkiye’ye güvenli ulaşımının da ele alındığı belirtildi. Savaşın başında tahliyeye giden uçaklar, pistin bombalanması üzerine mahsur kalmıştı.

İNGİLİZ BAKANLAR GELİYOR

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile Ankara’da yapacağı görüşmede de Karadeniz’de “tahıl koridoru” açılmasının ele alınması bekleniyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace de bugün Türkiye’ye gelerek konuyu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşecek.

MOSKOVA: GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan görüşme ile ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Görüşmenin odağında Türk gemilerinin Ukrayna limanlarından ayrılması, Ukrayna’daki tahılın taşınması ve Karadeniz’de güvenliğin sağlanması konuları ele alındı. Türk heyeti, görüşmenin ikili düzeyde yapılıyor olmasının altını önemle çizerek, ikili temas formatı sayesinde aylardan beri Mariupol limanında bekleyen ‘Azov Concord’ gemisinin kurtarıldığını dile getirdi. Rusya ile Türkiye savunma bakanlıkları arasında heyetler arası görüşmelerin devam etmesi de görüşmede kararlaştırıldı” dendi. Bu arada önceki gün Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılarak Rusların gösterdiği koridoru kullanan “Azov Concord” kuru yük Türk gemisinin Azak Denizi’nden çıkarak Rusya’nın Novorosiysk limanı istikametinde yol aldığı bildirildi. (Nerdun HACIOĞLU)

 

scroll to top